NM i Gåstrikk

NM i Gåstrikk er fortsatt et ganske ungt Norgesmesterskap, i dagens form ble det første gang arrangert 13. juni 2020.


For de fleste deltagerne er fokus på det sosialeog det å glede andre er minst like viktig som å gå av med seieren.

Til tross for Covid19 restriksjoner både i 2020 og 2021 har vi tilsammen hatt mer enn 600 deltagere på lokale NM runder fra Vadsø i nord til Grimstad i sør.

Trykk på logoene for å se bilder/oppsummering fra hvert enkelt år.

NM i Gåstrikk er en uhøytidlig konkurranse, der deltagerne går en oppmålt løype på 500 meter, på 10 minutter, mens de strikker.

Den som har strikket flest feilfrie omganger blir lokal vinner, og er med i landsfinalen, der den som har strikket flest feilfrie omganger blir Norsk mester i gåstrikking.

Bakgrunnen for NM i Gåstrikk var at vi i 2020 ønsket å finne en trygg måte å samles og strikkesammen på, da Covid19 restriksjoner gjorde det umulig å møtes i strikkeklubber, eller arrangere strikkekafeer og strikketreff. 


Ideen til et slik NM er kom fra et arrangement under Norsk Vandrefestival i 2018, der det ble arrangert et Gåstrikk NM i en litt mer krevende form. Dette ble et engangsarrangement for vandrefestivalen, og de lot oss overta stafettpinnen for å videreutvikle mesterskapet så vi kunne gjøre det litt mer tilgjengelig for alle strikker - ikke bare de sprekeste.


På bildet ser vi Hustadvikas ordfører Tove Henøen gå siste runde på moloen i Bud, Hustadvika i 2020 sammen med Tommy Bjerkeli fra Rauma, som var en av to herrer som deltok i det første NM i Gåstrikk.Fra 0 til 100 på 1-2-3


Det som i utgangspunktet skulle det være et lite lokalt arrangement på moloen i Bud i Hustadvika kommune, endte det første året opp med å bli et nasjonalt fenomen med hele 10 NM runder rundt om i Norge med til sammen 117 deltagere.Den første norgesmesteren i Gåstrikk ble Liv Sølverød fra Molde. Hun strikket 23,5 rille. Andreplassen gikk til Hennung, der Nina Bråthen strikket 19 riller og på en hederlig tredjeplass kom Siren Helle Fjeldstad fra Øygarden utenfor Bergen med 17 riller.

I 2021 hadde enda flere fått øynene opp for arrangementet, og mer enn 60 strikkekonsulenterover hele landet var engasjert i store og små arrangement.

Til sammen var det i 2021 merenn 500 deltagere fordelt på 31 arrangement i Norge, på Svalbard og i USA.

Vi gikk over til å telle omganger i steden for riller, for det begynte å bli tett i toppen. 

Norgesmesteren i 2021 kom fra Ålen og strikket 42 feilfrie omganger, regjerende mester Liv Sølverød måtte se seg slått med 7 masker, men fikk en fin andreplass i sitt andre NM, og tredjeplassen gikk til Bente Botnan, også hun fra Ålen. Hun strikket 36 omganger.
Gode samarbeidspartnere


A Knit Story har vært vår hovedsponsor siden 2020, ogvi er glade for å dele deres fokus på kvalitet, etisk handel, dyrevelferd, og mykeverdier med dere. 

Det skal være "Feelgood fra første maske"!


Vi er også veldig glade for A Knit Story sitt engasjement for Stine Sofies Stiftelse.

De har en egen strikkekolleksjon i samarbeid stiftelsen, der 15% går til stiftelsens arbeid for å gi barn en trygg oppvekst uten vold.

Vi er glade for at vi kan være med å støtte dette arbeidet, og i 2021 kunne vi overrekke en sjekk på 25.000 til Stine Sofies Stiftelse.